Grovkarbo

Jeg kom akkurat over en artikkel om grovkarbo, har jo så vidt hørt om det før,men ikke lest noe særlig om det og når jeg går inn og leser så ser jeg jo at dette er jo mye av det samme som jeg følger.

Jeg prøvde lavkarbo her for en stund siden, noe som endte med at jeg ble enormt lei egg. Jeg gikk ned 4 kg på 1 mnd,men de gikk jeg jo oppigjen da jeg ga meg. Nå i høst fikk jeg et kraftig gallesteinsanfall så mye fett kan jeg ikke spise da jeg har flere gallesteiner i galleblæra som kan gi anfall om de begynner å flytte på seg eller setter seg fast. Håper jeg aldri får et anfall igjen *bank i bordet* for det er de verste smertene jeg noen sinne har vært ute for så det unner jeg ingen...men nok om det....hehe

Grovkarbo er jo som det høres ut at du spiser grove produkter dvs grovt brød, grove knekkebrød, fullkorns produkter, grønnsaker, frukt og bær.

Her er artikkelen jeg kom over som sto på kk.no http://www.kk.no/900269/slank-med-grovkarbo

Ble nysgjerrig så jeg googla grovkarbo og tenkte at dette må jeg jo dele med dere.=)

 

 

Tatt fra wikipedia.no 

Grovkarbo er et begrep som beskriver et kosthold der man begrenser inntaket av raske karbohydrater i form av sukker og stivelse, og øker inntaket av langsomme karbohydrater i form av fiberrik mat. I praksis innebærer dette et kosthold med mindre søte drikker, søtsaker, kaker og lyst brød, og mer grønnsaker, bær, belgfrukter, nøtter, og helkornprodukter. Dette er mat som inneholder mye fiber, og dermed gir et stabilt blodsukker, men som også er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Begrepet «grovkarbo» ble første gang benyttet av klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius som driver nettstedet BraMat.no. Hun brukte ordet grovkarbo første gang i en blogg der hun forsøkte å klare opp i en del av misforståelsene som hersker rundt dette med lavkarbo.

Den største forskjellen på grovkarbo og lavkarbo, er at man i et lavkarbokosthold fokuserer på å kutte ned på andelen karbohydrater i kosten, mens i et grovkarbokosthold er det mer fokus på kvaliteten av karbohydratene du får i deg.

For de aller fleste vil et grovkarbokosthold være forenelig med god helse og en normal kroppsvekt. For noen personer, blant annet de som er genetisk disponert for diabetes type 2,overvekt vil det i tillegg kunne være hensiktsmessig å også kutte ned på mengden karbohydrater de får i seg. Særlig hvis de i utgangspunktet har et kosthold med mye karbohydrater.

 
 

 

Eksempel på grovkarbo mat:

  • Brokkoli, blomkål, gulrot, kålrot, paprika, squash, spinat og andre grønnsaker
  • Grove knekkebrød (for eksempel Ryvita, Finn Crisp, Wasa fiber balance, rugsprø og rugbrød)
  • Brød med mye fiber og helkorn (som har en grovhetsprosent på minst 70)
  • Alle typer belgfrukter (bønner linser og erter)
  • Nøtter
  • Alle typer bær, og gjerne også en del frukt.

(bramat.no)

 
 

Hvis du er int i å lese mer om grovkarbo kan du lese her:

http://bramat.no/kosthold/helse/524-her-er-grovkarbo-maten

 

http://www.side2.no/helse/article3302867.ece

 

http://www.aftenposten.no/meninger/Grovkarbo-er-svaret-6746217.html

 

 

Hva tenker du om grovkarbo? Har du et grovkarbo kosthold?

15 kommentarer

Min treningslykke

02.01.2013 kl.21:22

Grovkarbo høres fint ut syns jeg! Det er vel litt sånn jeg lever, har bare ikke tenkt over at det har noe navn:)

Heidi

02.01.2013 kl.21:23

Jeg spiser mer eller mindre det jeg har lyst på, men selvfølgelig prøver jeg å få i meg grove brødprodukter osv. :-)
Jeg har vært veldig glad i baguettene på Rema (de med ost og skinke inni),men det er det en slutt på nå ;) Ostepop er vel den største synderen i livet mitt,- det,sjokolade og pommes frites.. Men ellers har jeg tankene klare på hva jeg bør spise. Er veldig glad i rugfler og hafler fra Hattings ;)

FitoverFat

02.01.2013 kl.21:38

Jeg kunne tenke meg en mix av lav og grov... :)

Tessa82

02.01.2013 kl.21:45

Min treningslykke: Hehe...samme her også.=)

Tessa82

02.01.2013 kl.21:50

Heidi: Det er bra.En kan spise ALT bare ikke ALLTID det er et fint motto.=)

Tessa82

02.01.2013 kl.21:54

Badevektslaven,: Ostepopp er godt det, heldigvis er jeg ikke så glad i hverken potetgull eller sjokolade. Smågodt og lakris derimot er min største last. Ja grove produkter er bra, og best også syntes jeg. Jeg spiser jo så og si kun knekkebrød og det har jeg gjort siden august, kjenner at jeg trenger litt variasjon. Fant et brød i dag på Kiwi som ga full score på grovhetsskalaen og det fine med det var at det var ikke omtrent svart eller. Så dette kan jeg få i poden også.

Tessa82

02.01.2013 kl.21:55

FitoverFat: Ja jeg spiser jo en god del ting som inngår i lavkarbo kosthold også som egg, roastbiff, kjøttpålegg, røkelaks osv, men ikke bacon til frokost, middag og lunsj...( ja jeg vet jeg tok i litt ang baconet...hehe)
Hva heter det brødet da? ;)

Tessa82

02.01.2013 kl.22:25

Badevektslaven,: Det er visst et lokalt bakeri som baker det. For det sto Bakerihuset Brummundal. Har en grovhets % på 76. Prøvde ei skive av det til kveldsmat og det var veldig godt.
Hmmmm.. så dumt da... Får se om KIWI her har et som ligner ;)

Tessa82

02.01.2013 kl.22:46

Badevektslaven,: Jeg skal si i fra om jeg finner et som er laget av en av de landsdekkende bakeriene som ikke er ei sponplate. hehe
hehe,ja du får gjøre det ;)

RaversSpeech

02.01.2013 kl.23:12

både og^^ varierer litt

Tessa82

02.01.2013 kl.23:14

RaversSpeech: Variasjon er bra vet du.=)

Skriv en ny kommentar

Tessa82

Tessa82

33, Stange

33 år, mor til to gutter på 6 og 1 1/2 år, samboer. Driver for tiden med livsstilsendring noe som innebærer både et sunnt kosthold og trening. Blogger en del om dette og andre ting jeg måtte ha på hjertet.

Kategorier

Arkiv

hits