Viljestyrke; evnen til å overvinne impulser for å nå et mål....

For å klare å gjennomføre en livstilsendring er det noe man trenger en stor posjon av nemlig viljestyrke. Og denne blir satt på prøve hver eneste dag, kanskje flere ganger i timen t.o.m.  Viljestyrken henger jo også sammen med evnen til å motivere seg selv, eller til å bli motivert an andre. 

Det som menes med viljestyrke er evnen til å overvinne impulser for å nå et mål.

 
Har du ikke viljestryke vil en livsstilsendring eller en slanke prosess bli veldig vanskelig. Du må for det første ha et ønske om å lykkes, noe de aller fleste har når de starter, videre må en sette seg mål. Delmål er veldig fint fordi disse er som regel da ikke så store mål, du når de fortere. Du ser fremgang og du får økt motivasjon til å fortsette mot neste delmål. Delmålspremier kan også være en god ide, feks en tur til frisøren eller hudpleier, kles shopping er alltid gøy når en har gått ned litt, en tur på kino eller noe annet du har lyst til eller ønsker deg.

Og når det gjelder mål er det viktig å være realistisk, og sette mål som er mulig og oppnå. Å gå ned 20 kilo på en måned er ikke realistisk, 20 kilo på 1 år derimot ja det er mer realistisk. 2 kilo i mnd'en derimot det er realistisk mål. Gaper du over for stort er fall høyden desto større og skuffelsene også.

 
Og ikke prøv å endre på alt med engang. Nå som nyttårsforsettene er i full gang med å tre i kraft så skal vi jo alle bli så spreke, sunne, vi skal kun spise kaninfor og vi skal slutte å røyke.Samtidig så skal vi alle se ut som supermodeller, vi skal være perfekt sminket, vi skal ha et hus som er tatt rett ut av et interiør magasin. Og vi skal være supermødre som har masse energi til både unger, trening, husarbeid og sex. Og dette skal jo selvfølgelig kombineres med en fulltidsjobb. Også må vi ikke glemme bloggen da, vi skal jo blogge om hvor prefekt alt er og alt er jo sååååå bra på face. hehe...Hvis du skal oppnå alt dette på engang så vil det til syvende og sist si skikkelig PANG også sitter du der deprimert og utslitt fordi du ikke orker noen ting og du tok rett og slett vann over hodet. Så HUSK sett deg realistiske mål, og ikke prøv å endre alt på engang.=)

Når jeg kikker rundt på nettet og ser bilder av jenter som har gått ned 50 kg på et år så tenker jeg at det er selvfølgelig kjempe flott for de at de har klart det, men dette er en enorm vektnedgang på så kort tid. Og går man ned for fort så er det mye vanskeligere å holde vekten stabil. En annen ting er at mange av disse bildene jeg har sett så står det startvekt 1..jan 2012 -48 kg des 2012 feks også kommer det frem at startbildet det er absolutt ikke tatt i jan2012 det er tatt i jan 2010. Hva er vitsen med dette da? Hvorfor juge på seg en så rask vektnedgang? Og nå tenker jeg ikke på noen spesielle konkrete saker,men jeg har sett flere eksempler på dette bla på youtube. For ved at andre som drømmer om like store vekttap sitter der og blir misfornøyde med sine - 0,5 kg i uka. Det er jo faktisk dette som er de anbefallte verdiene for vektnedgang pr uke.

Jeg syns man skal være fornøyd med sine egene prestasjoner jeg, om du går ned 2 kg på ei uke eller 2oo gram, uansett så er det nedgang og du har kjempet for å klare disse resultatene. Vi må slutte å sammenligne oss med andre og måle oss etter deres resultater. Ja vel så løper du 3 km på 15 min og jeg 2 km på 18-19 min. Det er mine resultater som teller, det er min kropp jeg skal trene, det er min form jeg skal gjøre bedre. Det er min helse jeg har ansvaret for å ta vare på. Så vi må begynne å konkurere med oss selv og ikke med alle andre. De har ansvaret for sin helse og du for din.
Og skulle du gå på en smell og spise en sjokolade eller noen kjeks selv om du er med på godteriavtalen...det er da ikke verdens undergang, da er det bare å si til seg selv at ja nå gikk jeg på en smell og det burde jeg kanskje ikke gjort,men gjort er gjort og spist er spist og i morgen kommer en ny dag med nye muligheter. Det er liten eller ingen vits i å sitte og gi seg selv mental juling av den grunn, her må viljestyrken og motivasjonen frem igjen og tenk på hvorfor startet jeg i førsteomgang?

Alle som driver med livsstilsendring vil møte på utfordringer, i butikkene er det jo overflod av usunne ting. Og man kan jo ikke unngå matbutikker, kjøpesenter med fastfood restauranter og bensin stasjoner resten av livet. Det er jo her viljstyrken kommer inn og evnen til å tenke andreledes enn man gjorde før. Livsstilsendring innebærer jo ikke at man aldri skal kose seg, at man aldri skal spise fastfood igjen eller aldri spise godteri og kaker. Det handler jo om å endre livsstil, nemlig å gjøre livet sunnere og sprekere,men alikevel klare å unne seg ting en gang i bland. En fin settning er ALT er lov, men ikke ALLTID. Og det er jo det det handler om, begrensninger og endringer. Ikke forbud og ALDRI mer. 

 
 

 

11 kommentarer

HEALTHY AND HAPPY

11.01.2013 kl.11:48

Veldig bra skrevet!

Tessa82

11.01.2013 kl.13:10

HEALTHY AND HAPPY: Takk, så hyggelig å høre.=)
Hmmmmm.... følte meg litt truffet av det innlegget.... Burde jeg...? ;-p

Og som alltid har du rett og sier de rette tingenen ;)

Tessa82

11.01.2013 kl.13:59

Badevektslaven,: Om du skulle føle deg truffet eller andre for den del så er det ikke vondt ment, og det er ikke rettet mot noen spesielle. Det er ment som positiv feedback og mitt tankesurr i en fin blanding..hehe
Det var ikke negativt ment da ser du ;) men jeg følte meg litt truffet ja ;)

Fit and Happy

11.01.2013 kl.15:19

det er helt riktig:man skal ikke sammenligne seg med andre, bare med seg selv..

det viktigste er å være ærlig for seg selv om valgene og nedturene..

jeg syns ikke at det å ikke kjøpe smågodt og deretter å spise det opp handler om viljestyrke..

for min del handler det om å ta et valg..

Tessa82

11.01.2013 kl.15:37

Fit and Happy: Ja det handler selvfølgelig også om valg, men om du på en mandag går forbi smågodtet og du har bestemt deg for at lørdag er den dagen du tillater deg selv å spise godteri. Og da ikke klarer og gå forbi smågodtet,men kjøper en pose og spiser den opp på en mandag, da handler det jo ikke kun om valg,men også mangel på viljestyrke til å gå forbi og vente til lørdag.

Marit

11.01.2013 kl.21:03

Knallbra innlegg :D Du har så rett i alt du skriver ;) Jeg har vært så flink etter jeg begynte med godteavtalen, har ikke lysst på noe i kveld heller...og i morgen skal jeg i bursdag, det kommer til å være masse godsaker der og jeg må sikkert bare spise for å være høffelig.....blllææææh :( Eier ikke søtsug og har ikke lysst på...men det er jo frekkt å ikke forsyne seg på bursdag eller??

Tessa82

11.01.2013 kl.22:53

Marit: Takk.=) Jeg syns egentlig det med press for å måtte spise i enkelte situasjoner er så feil, for en må da få velge hva en selv spiser og ikke tenker jeg uten at det blir sett på som frekkt. Jeg feks har laktoseintolleranse, noe som gjør det enkelt for meg å avstå fra fristelser da disse så og så alltid inneholder laktose. På juleaften laget de egen riskrem til meg da,men da ba jeg om det. Hvorfor må det være kaker når folk skal feire og kose seg? Greit å ha kaker asså,men hva med å ha en fruktsalat og vanilje kesam også. Evt kan en jo være en god gjest og ta med seg en sunn dessert selv også.=)

Marit

13.01.2013 kl.18:21

Så godt vi er flere som mener det samme ;) Enkelte steder får man "kjeft" om man ikke forsyner seg vettu, og det er iallefall superfeil å spørre om å få ett glass vann istedet for brus eller saft (drikker ikke kaffe jeg...) MEN nå skal du høre; JEG SPISTE IKKE EN ENESTE SØTSAK på bursdagen i går :D Var masse kaker og godteri...men jeg holdte meg hard!! ;) Var så stolt etterpå at jeg nesten fløy ut derfra ;) haha :D DIGG!! Jeg ordner som regel ett sundt alternativ når det er bursdagsfeiringer her i huset, da slipper ingen å føle det slik so mjeg gjorde før jeg dro på bursdag i går :)

Tessa82

13.01.2013 kl.19:39

Marit: Å jada jeg kjenner til den, jeg drikker jo hverken kaffe eller brus. Og folk syns det er fælt å servere et glass vann, det er da mitt valg. hehe Blir jo sett på som kresen,men men det bruker jeg ikke så mye energi på. hehe

Skriv en ny kommentar

Tessa82

Tessa82

33, Stange

33 år, mor til to gutter på 6 og 1 1/2 år, samboer. Driver for tiden med livsstilsendring noe som innebærer både et sunnt kosthold og trening. Blogger en del om dette og andre ting jeg måtte ha på hjertet.

Kategorier

Arkiv

hits